Wielkanocne wypieki: zdrowe ciasteczka fit

by - 11:35

Zdrowe ciasteczka fit, czyli coś na Święta dla tych, którzy dbają o linię i nie chcą dać się ponieść przy Wielkanocnym suto zastawionym stole. Ciasteczka, które chciałam Wam zaproponować są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie, a jednocześnie dużo lepsze od tych zwykłych, najprostszych ciasteczek owsianych. To, co mnie odpowiada w nich najbardziej to to, że mają niesamowitą konsystencję, z którą wcześniej się nie spotkałam w przypadku takich ciastek - są chrupiące a jednocześnie takie...mięsiste, nie wiem jak to określić, ale uwierzcie mi, są pyszne! Do tego pieczemy je bez jajek i z bardzo niewielkiej ilości składników. Można także zadbać żeby były bezglutenowe dodając bezglutenowe płatki owsiane zamiast zwykłych, używając tylko mąki z amarantusa i odpowiednio dopasowując dodatki - też będą pyszne!.



Co będzie potrzebne:

  • 3/4 szklanki mielonych migdałów/mąki migdałowej (wbrew pozorom łatwo dostępna w sklepach)
  • 1 szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa (może być też ryżowa lub pszenna)
  • jeśli użyjecie mąki z amarantusa dodajcie jeszcze 1/4 szklanki mąki pszennej żeby ciastka trochę urosły
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 125g oleju kokosowego (może być też masło w tej samej proporcji)
  • 3 łyżki miodu 
  • ok. 100g takich bakalii i dodatków jakie lubicie, ja użyłam: ziarno słonecznika, orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, dropsy z gorzkiej czekolady (polecam - szczególnie jeśli ciastka będą jadły osoby, które się nie odchudzają albo dzieci)
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)

Zaczynamy!

1.  Warto od razu rozgrzać piekarnik do 150°C, bo nie czeka nas dużo roboty.
2. Wszystkie suche składniki: mąki, płatki, sodę oczyszczoną, wiórki, bakalie, sól mieszamy ze sobą w misce.
3. olej kokosowy i miód rozpuszczamy w rondelku, a następnie dolewamy do sypkich składników.
4. Całość mieszamy porządnie łyżką.
5. Z masy formujemy kulki i zgniatamy je w dłoniach. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem.
6. Pieczemy aż ciasteczka lekko się zarumienią (około 15 minut). 
** Ciasteczka mogą być miękkie w momencie wyjmowania z piekarnika, później stwardnieją.

Smacznego!

Zaszalałam z ilością zdjęć, ale przysięgam, nie mogłam się oderwać!









Zobaczcie jaki piękny Wielkanocny kubek dostałam od Mamy :) - do kupienia w Home & you


















You May Also Like

5 komentarze

  1. Świetne ciasteczka! Uwielbiam i chętnie stosuję takie przepisy na codzienne łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn uwielbia takie ciasteczka na pewno by mu posmakowały😊

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie niestety nie ma szans, aby w święta było fit, zawsze jest masa tuczących, ale pysznych ciast :). Mimo to zapiszę przepis, może przyda się przy innej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny ciasteczka. Idealna przekąska na uczelnię ;)

    OdpowiedzUsuń