Leśny mech - czyli szpinak potrafi zaskoczyć!

by - 10:49

Od dawna poszukiwałam przepisu na ciasto, który pozwoliłby mi szybko wykreować coś pysznego, ale zarazem pięknego. Przeważnie, kiedy przychodzą goście albo ja wybieram się w gości chcę przygotować coś specjalnego, ale nigdy nie ma zbyt wiele czasu przy moim trybie życia.
I tak oto napotkałam leśny mech :) Patrzcie jaki piękny



Ciasto jest niesamowicie proste a jednocześnie efektowne i smaczne. Jeśli nie lubicie szpinaku, uwierzcie mi, naprawdę go nie czuć :) a jeśli komuś uda się wyczuć to definitywnie nie jest to smak szpinaku jaki znacie z dzieciństwa. Ciasto smakuje delikatnie cytrynowo i waniliowo, natomiast krem jest śmietankowy i zwięzły, po prostu pyszny!

Proponuję Wam ciasto w nieco zdrowszej wersji, która kompletnie nie różni się smakiem!

I pamiętajcie żeby odpowiednio wcześniej zacząć rozmrażać szpinak.



Co będzie potrzebne?

Ciasto:
(na podstawie zmienione receptury od Madame Edith)
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku po 400g (rozdrobnionego)
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 120g ksylitolu (tak będzie zdrowiej, ale może być też cukier biały w tej samej ilości)
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka wanilii z 1 laski wanilii/łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (zdrowsza wersja - wychodzi pyszna) lub typ 450
  • szczypta soli oczywiście (najlepiej himalajskiej)
Krem:
  • 200 g mascarpone
  • 300g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny w proszku 
Ozdoby:
  • dekoracje czekoladowe
  • owoce z 1 granata (lub jakiekolwiek czerwone i drobne owoce) 

Zaczynamy!

1. Szpinak rozmrażamy i bardzo starannie odciskamy z wody - najlepiej przez sito z małymi oczkami. Przekładamy go do miski i mieszamy z sokiem z cytryny.

2. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem tak długo aż masa będzie jasna i puszysta.

3. Miksując po woli dolewamy olej, wsypujemy ziarna wanilii i szczyptę soli.

4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do sporządzonej wcześniej masy.

5. Mieszamy całość po trochu dodając szpinak.

6. Przelewamy masę do okrągłej formy o średnicy około 24cm.

7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na około 50 minut.

9. W tym czasie możemy przygotować krem. Nic prostszego. Ubijamy śmietanę aż będzie sztywna i nie wyleci z miski po przechyleniu. Po woli dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder. Na końcu dodajemy sok z cytryny i żelatynę, którą wcześniej rozrabiamy w dwóch łyżkach ciepłej wody. Taka masa jest już gotowa do przełożenia ciasta. Należy jednak pamiętać, że nie może stać zbyt długo (ani w temperaturze pokojowej ani w lodówce, bo albo stężeje albo się rozpuści).

8. Ciasto powinno urosnąć, zarumienić się i najpewniej popękać (czym nie należy się przejmować). Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku, wyciągamy ciasto z pieca i zostawiamy na kratce do wystygnięcia.

9. Kiedy ciasto ostygnie, długim nożem odkrawamy wierzchnią jego część (w miejscu gdzie zaczyna się 'kopuła'), dzieląc ciasto na dwa placki.

10.  Na dolnej części rozsmarowujemy krem (grubą warstwę, używając całej masy, którą mamy, nawet jeśli wydaje się dużo).

11. Z górnej części (kopuły) wydłubujemy calutki środek i kruszymy go, pozostawiając samą skorupę (którą mój Narzeczony zjada z wielką przyjemnością). Okruszkami obsypujemy posmarowany kremem spód.

12. Na koniec dekorujemy według uznania owocami. można także zrobić czekoladowy 'pień', co jest banalnie proste, a nadaje ciastu niepowtarzalny wygląd.

Postaram się przygotować dla Was post o ozdobach z czekolady, ale gdybyście mieli pytania co do czekoladowych deseczek ze zdjęcia, piszcie!

Smacznego!







You May Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo zaskoczyło mnie to ciasto. Pierwszy raz o takim słyszę.
    Szpinak bardzo lubię, więc być może skorzystam z Twojego przepisu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie zobaczę zdjęcie jak się udało :) polecam, bo jest naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu!

      Usuń
  2. O ja! Ależ przepięknie wygląda ten torcik! Aż szkoda byłoby mi go kroić. Uwielbiam tak efektowne przepisy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Polecam do spróbowania, naprawdę jest przepyszny!

      Usuń